Nie wiem dlaczego pasty kanapkowe przygotowywane są najczęściej na różnego rodzaju imprezy. U mnie domu bardzo często przygotowujemy je bez okazji - jako dodatek lub główny składnik kanapek. Nie są czasochłonne i zachowują swoją świeżość około dwóch dni. Pamiętajcie jedynie aby trzymać je w lodówce. 
Istnieje wiele przepisów na pasty kanapkowe, m.in. pasty z serka, twarogu, awokado, ryb czy jaj. Ja podzielę się z Wami dzisiaj tymi, które mój tata przygotowywał mi kiedy byłam dzieckiem i które oczywiście robimy do tej pory. Moje ulubione to pasta z awokado oraz pasta z tuńczyka. 
PASTA Z AWOKADO 
- pół awokado 
- pół serka almette 
- posiekana natka pietruszki
- kilka kropel cytryny 
- sól, pieprz, czosnek do smaku
PASTA JAJECZNA Z GORCZYCĄ
- pół jabłka startego na tarce 
- dwie łyżki musztardy z gorczycą Kamis (musztarda francuska)   
- dwa jajka całe 
- dwie łyżki chrzanu Polonaise 
- sól, pieprz 
PASTA Z TUŃCZYKA 
- tuńczyk w sosie własnym z puszki 
(ja wolę kupić ten w dużych kawałkach gdyż wydaje mi się bezpieczniejszy)
(ja wolę kupić ten w dużych kawałkach gdyż wydaje mi się bezpieczniejszy)
- twaróg półtłusty 
- drobno posiekana cebula 
- sól, pieprz 
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 
- pół awokado 
- dwa jajka całe 
- natka pietruszki 
- szczypta czosnku do smaku 
- trzy łyżeczki majonezu 
- sól, pieprz 
PASTA Z SERKA WIEJSKIEGO
- odsączony z wody serek wiejski 
(można opcjonalnie dodać inny biały serek do smarowania, np. almette)
(można opcjonalnie dodać inny biały serek do smarowania, np. almette)
- drobno posiekana rzodkiewka 
- drobno pokrojony pomidor 
- drobno pokrojony ogórek 
- drobno pokrojona cebulka lub szczypiorek 
- drobno pokrojone awokado 
- sól, pieprz do smaku 
GUACAMOLE 
- dojrzałe awokado 
- sok z limonki 
- ząbek czosnku 
- sól, pieprz 
- można dodać pomidor oraz kolendrę
Dajcie znać czy próbowaliście którejś z wymienionych wyżej past :) Jeśli tak, to którą najbardziej lubicie? A może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy?


Ja próbowałam pasty z tuńczyka, uwielbiam! Już wiem co jutro zjem na śniadanie.. :)) Dla takich smakowitych wpisów warto żyć! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :*
Aż miło się czyta takie komentarze! Bardzo nam miło ;)
UsuńSmacznie tu! Dodalam do ulubionych ❤️
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszymy <3
UsuńU muszę sama spróbować i zrobić sobie którąś z tych past :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, która przypadła Ci najbardziej do gustu :)
UsuńWygląda pysznie! Sama muszę spróbować i zrobić którąś z nich! :) Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać, na którą się skusiłaś i czy Ci smakowała :) Smacznego!
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam pasty z awokado, ciekawe czy mi by posmakowała bo wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Nie każdy lubi smak avocado, ale jeśli się go dobrze przyprawi lub połączy z innymi składnikami może być przepyszne :)
UsuńCudownie wyglada😍 Niestety ja nie przepadam za takimi rzeczami 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńChyba Guacamole to coś w moim guście. Mimo to wszystkie wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
aldrazek.blogspot.com
Dzięki! Miło to słyszeć :)
UsuńNajbardziej podoba mi się pierwsza z awokado, bardzo fajne przepisy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadły Ci do gustu! ;)
Usuń