Uwielbiam pić sok z mojej sokowirówki. Mój ulubiony to marchew, jabłko, burak. Jestem w nim zakochana i piję go minimum trzy razy w tygodniu. Sokowirówkę wygrałam kiedyś w konkursie Zelmer! Serio! Wystarczyło opisać swoją pasję czyli w moim wypadku szycie i wysłać na ich mail. Nawet nie wiecie jak bardzo się cieszyłam.
Ostatnio staram się wykorzystywać resztki, jakie wypadają z sokowirówki. Dziś upiekłam placki a jakiś czas temu ciasto. Są obłędne!
Przepis na placki: (15 min pracy)
- pulpa z dwóch jabłek i dwóch marchewek
- cztery łyżki mąki
- jedno całe jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- troszkę cukru
- pół szklanki mleka
Pulpę zmiksować z pozostałymi składnikami i piec na rozgrzanym oleju.
Przepis na ciasto czekoladowe z resztek: (1,5h pracy)
Składniki:
- pół
szklanki masła klarowanego
- pół szklanki syropu klonowego
- dwa duże jajka
- dwie szklanki resztek z sokowirówki
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki syropu klonowego
- dwa duże jajka
- dwie szklanki resztek z sokowirówki
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Połączyć
mokre składniki w jednej misce, w drugiej przesiać suche a następnie połączyć
razem i wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o promieniu
około 10 cm. Piec 30 min w 180 stopniach.
Jeśli nie
mamy sokowirówki owoce i warzywa można zetrzeć na tarce a sok odsączyć. 😊
This looks so delicious! Thank you so much for generously sharing your recipe!
OdpowiedzUsuńBLOG | INSTAGRAM | BLOGLOVIN
Nice to heart that! I hope it will taste you :)
UsuńJakoś ciągle nie mogę dorobić się sokowirówki, chociąż cały czas sobie obieduję ją zakupić. Fajny pomysł na te placuszki.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam sokowirówkę! Jak widać można z niej wyczarować nie tylko pyszne soki :)
UsuńWygląda pysznie chętnie wypróbuję bo do tej pory wyrzucałam to wszystko :)
OdpowiedzUsuńwww.mylittleplanet15.blogspot.com
Daj znać czy Ci smakowało :)
UsuńWygląda smakowicie😀 a do ciasta to obojętnie z jakich owoców będą resztki?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć resztek z różnych owoców jednak mi najbardziej przypadło do gustu połączenie jabłka i marchwi :)
Usuńpycha
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWow, fajny sposób, nic się nie marnuje. Ciekawa jestem smaku takich placuszków.
OdpowiedzUsuńWarto wykorzystywać takie rzeczy, aby nic nie marnować, bo jak się okazuje można z nich zrobić inne smaczne rzeczy :) Placuszki bardzo polecam!
Usuńnie wpadłabym na to aby tak wykorzystać resztki
OdpowiedzUsuńKreatywność w kuchni nie zna granic :)
UsuńW sumie zastanawiałam się, jak można wykorzystać pulpę. Dzięki za pomysły :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Mam nadzieję, że będzie smakować!
UsuńAle narobiłaś smaka mi i mojemu narzeczonemu. Coś czuję że dziś spędzimy wieczór w kuchni smażąc placuszki. Super post Pozdrawiam i zapraszam do mnie www.pisanepedzlem.pl
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
UsuńOj bardzo by mi się takie coś przydało !
OdpowiedzUsuńwww.roszakmagda.pl
Ale świetna opcja, następnym razem wykorzystam przepis na placuszki😉😉
OdpowiedzUsuńBardzo polecam ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń